© 2019 ALL RIGHTS RESERVED FLORENCIA GÓMEZ

Het ​Geisler ensemble

Muziek voor blazers in Amsterdam  1800's

Over het Geisler dwarsfluit
 

Enige tijd geleden heeft Maike uit Montfoort mij een voor haar zeer waardevol object toevertrouwd. Zij gaf mij een oude fluit die haar vader had toebehoord, een muziekliefhebber die ook andere instrumenten had die hij zelf ook bespeelde. Het is een fluit met tien kleppen uit rozenhout vervaardigde fluit die is gemaakt in Amsterdam rond 1850 door Christian Gottfried Geisler. Andere door Geisler gemaakte instrumenten zijn momenteel in het bezit van musea zoals het Rijksmuseum in Amsterdam, het Gemeentemuseum in Den Haag en Edinburgh University Collection of Historic Musical Instruments. De mogelijkheid de klank van deze instrumenten te horen doet zich zelden voor.
Na zorgvuldig restauratiewerk door Ton Kooiman, en dankzij de steun van Cultuur en Ondernemen had ik uiteindelijk het instrument in mijn handen, klaar om te spelen. En het was zo’n genoegen om op de fluit te spelen! De intonatie, de gelijkheid van klank in het gehele bereik, het zorgvuldige en precieze kleppensysteem, het was gewoon heerlijk.

Photo: Mon Sirisit

Friedrich Kuhlau, Capricio in d.

​Ook in Ch. G. Geisler in ​Het Biografisch Portaal van Nederland, een samenwerkingsproject van tien wetenschappelijke en culturele instellingen

Wie was Ch. G. Geisler

 

Volgens het Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek Christian Gottfried Geisler was een fabrikant van houten blaasinstrumenten te Amsterdam exposeerde in 1849 een fluit op de tentoonstelling van inlandsche nijverheid te Delft (Cat. nr. 299) en deed in 1861 een inzending op de nijverheidstentoonstelling te Haarlem (Cat. nr. 417), waaraan een tweede medaille werd toegekend (Verslag der jury 61). Het eerst wordt zijn naam vermeld in het amsterdamsche adresboek, jaargang 1841/2. In verz. Enschedé een A en een B clarinet door Geisler te Amsterdam (geen voorletters), geborgen in een kist, blijkens zilveren memorieplaat 18 Nov. 1814 namens de prinses douairière van Oranje-Nassau geschonken aan J.W. Weidner, kapelmeester van het corps muzikanten der dienstdoende schutterij te Haarlem. Het is twijfelachtig of inderdaad deze clarinetten van ouds in deze kist behooren.

 
 

Algemene Handelsblad, Amsterdam. 24 November 1852

About the Geisler ensemble

In its programs audiences will hear both Dutch composers contemporaries of Ch. G. Geisler, and foreign composers who were included in private concerts given in Amsterdam around the time the Geisler flute was made. We tailor each program differently by creating a unique combination of flute duets, fantasias for flute and piano, pieces for solo flute, wind trios, quartets and quintets. It is our aim to bring our audiences´ ears, hearts and minds in a musical journey to old Amsterdam and to share with them the original sound of their own musical national history.

​Live recording:

Giuseppe Maria Cambini,

Quintetto in F. Allegro maestoso

Art of sound: Marco Giaschi